‘Fracking bij Saaksum verbieden’

(bron: dvhn)
SAAKSUM – Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet het fracken van de gasvelden bij Saaksum en Feerwerd verbieden. De methode van de NAM om het laatste restje gas uit de grond te halen, is in strijd met het winningsplan.

Dat stellen Gedeputeerde Staten die de minister dringend verzoeken handhavend op te treden tegen de vermeende overtreding op de mijnbouwwet. Die wet schrijft volgens het provinciebestuur voor dat bij een dergelijke ingreep een wijziging van het winningplan nodig is. Kamp vindt van niet. Bij Saaksum gaat het niet om het boren van een nieuwe put maar om het verbeteren van de bestaande productie door middel van fracking, aldus de minister. Fracking is een omstreden techniek waarbij het bodemgesteente waarin het gas zit gebroken wordt. Onder hoge druk worden er water en chemicaliën opgespoten.

,,Ons provinciaal belang bestaat uit de bescherming van de veiligheid van onze inwoners, het risico op extra bevingen en de bescherming tegen de risico’s voor het milieu, zoals lekkages van verontreinigde stoffen”, aldus het college van GS in een brief aan de minister. Gedeputeerde Eelco Eikenaar sluit niet uit dat de provincie naar de rechter stapt als de minister voet bij stuk houdt.

Share

Eén reactie

  1. er zijnwel genoegandere energiebronnen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *