Opheldering over afgekeurde boorput Saaksum

 naamloos(bron: RTVNoord)
GRONINGEN – De Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil van het provinciebestuur weten of er wat aan de hand is met een afgekeurde boorput in Saaksum.
De partij stelt vast dat een boorput op de locatie Roodehaan blijkt te zijn gevuld met water en daarom niet langer meer in beeld is om te worden gebruikt voor fracken.

Formatiewater
Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren is bang dat het water zou kunnen weglekken. En dat terwijl het water volgens haar vervuild is met onder andere zware metalen. Zij wil weten wat het provinciebestuur gaat doen om ervoor te zorgen dat het milieu en de omwonenden beschermd worden.

Geen risico
Volgens de NAM gaat het om een van de twee bestaande boorputten.Het is volgens het bedrijf niet bijzonder dat een put vol loopt met productiewater. Dat is een technisch probleem dat wel vaker opduikt. De andere put is goed bruikbaar om te fracken. Wel zal de NAM daardoor iets minder gas kunnen winnen. Er is geen enkel risico mee gemoeid. Woordvoerder Henk Heeringa van de NAM wijst erop dat het productiewater gewoon water is dat, net als het aardgas, op drie kilometer diepte zit en meekomt met de winning van het gas.

Overijssel
Ankie Voerman wijst erop dat zich recent in Overijssel een ernstige vervuiling heeft voorgedaan door lekkage uit een afvoerbuis voor productiewater bij Holtheme. Ook is in Overijssel bij een oude gaswinninglocatie in de gemeente Tubbergen ernstige vervuiling geconstateerd. Voerman: ‘We vragen ons voortdurend af wanneer de volgende aap uit de mouw komt. Welk risico loopt Saaksum?’

Lekkages
De Partij voor de Dieren wijst op de gevaren van vervuild formatiewater. Dat is extreem zout en vervuild met onder meer zware metalen, vermengd met aardgascondensaat. In het verleden hebben zich in binnen- en buitenland lekkages voorgedaan waarbij formatiewater vrijkwam.

 

 

 

 

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *