Woensdag 9 september kon ik met twee andere leden van ‘Onze Klei’ een informatie-avond bijwonen over tiltmeters. Het blijkt dat deze meettechniek al in een aantal landen volop wordt toegepast en hier en daar ook in Nederland. De methode is gebaseerd niet op het meten van beweging maar van verplaatsing. De techniek is extreem nauwkeurig en kan verschuiving in gebouwen, woningen, dijken en ook in de grond registeren van tienden van millimeters. Bewegingen die schade kunnen veroorzaken. Of een beweging ook schade veroorzaakt hangt weer af van de constructie, waarbij de veerkracht; de ‘degelijkheid’ van de bouw, belangrijk is.
Het maakt voor de metingstechniek op zich niet uit wat de oorzaak van de verschuiving is. Maar door de aard van de verschuiving en de combinatie met andere gegevens is het wel heel goed mogelijk om de gevolgen van aardbevingen en verzakkingen zoals die worden veroorzaakt door de gaswinning in beeld te brengen. Je zou zeggen: Hoera, we kunnen nu nauwkeurig meten wat er gebeurt in een gebied waaronder de NAM de ondergrond gaat leeghalen. Meteen een netwerk van tiltmeters installeren, in de gehele provincie en vooral waar er activiteiten zijn die schade kunnen veroorzaken!
Er is evenwel iets merkwaardigs aan de hand. Tot dusverre is dat niet gelukt. Sterker nog, de bestuurders schijnen niet werkelijk geïnteresseerd te zijn. Wat kan hier achter zitten? Zijn ze bang voor schadeclaims? Als de NAM en de minister beweren dat het voor de Groningers veilig is, wat is er dan te verliezen of te verbergen?
I.W. Noordergraaf.