Verzet werkt!

imagesAfgelopen vrijdag maakte Minister Kamp bekend dat er de komende 5 jaar niet naar schaliegas geboord wordt, alle bestaande vergunningen worden ingetrokken en er dit najaar bij het vaststellen van het energiebeleid gekeken wordt naar de rol van schaliegas in de Nederlandse energiemix en de mogelijkheid om een kennisinstituut (en niet een oliebedrijf) op wetenschappelijke basis een onderzoeksboring te laten doen.
Wat betekent dit voor Saaksum (en andere kleine conventionele gasvelden)?
In eerste instantie vrij weinig. Het besluit van de minister gaat expliciet over schaliegas, en niet over fracken. Milieudefensie heeft er de afgelopen jaren van alles aan gedaan om het bestaande moratorium op schaliegas uitgebreid te krijgen naar fracken in zijn algemeenheid, maar dat is niet gelukt. Dat betekent dat het de komende 5 jaar verboden is om te proefboren of te winnen uit schalie formaties, maar dat fracken in zandsteen formaties (zoals onder en rond het Middag-Humsterland) nog steeds wordt toegestaan.
Maar…
Deze overwinning laat wel zien dat de gasindustrie in het defensief zit. En dat actievoeren werkt. De maatschappelijke druk om te stoppen met gaswinning neemt toe, aan alle kanten. 5 jaar geleden kon je als gasbedrijf boren waar je wilde in Nederland, op een inspraak avond kwamen hoogstens 10 mensen af. Nu is het draagvlak voor gaswinning totaal verdwenen. De eerste actie tegen schaliegas in Boxtel in 2011 trok 25 mensen, niemand leek gedesinteresseerd. Nu zijn er 220 schaliegasvrije gemeentes, staan er 70.000 handtekeningen onder een Milieudefensie petitie en is er een kamermeerderheid tegen schaliegas.

Het vermoeden bestaat dat Kamp en de gasindustrie hopen dat met deze concessie de onrust rond velden als Saaksum, Blijham, Haastrecht en Terschelling wat kalmeert en ze daar wel door kunnen gaan. Daar konden ze zich wel eens in vergissen…  Dit verbod schept een precedent. Het laat zien dat protest er toe kan leiden dat bestaande vergunningen worden herzien of zelfs geschrapt!

met dank aan Peter Kodde / Milieudefensie

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *